Thanks A Lot Guys ;D

Friday, May 29, 2009

cuti

esok dah start cuti sekolah...mesti korang sume ade macam2 plan kan...aku pun same gak..first skali cuti sekolah ni ade banyakkkkkkkk sgt org kawen...every week mkn free jek..i like! best2.. ni ngah susun jadual nak g kenduri mane dulu..huhu..minggu ni je ade 6 kenduri kawen..makin gomok la aku asyik mkn je..nway enjoy ur weekend n selamat pening kepala melayan kerenah anak yang bercuti...



diet


mesti ramai antara korang yang ngah diet skrg ni kan...so nak kongsi skit cara diet Rasulullah SAW..


Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah SAW tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.


Jangan makan SUSU bersama DAGING

Jangan makan DAGING bersama IKAN

Jangan makan IKAN bersama SUSU

Jangan makan AYAM bersama SUSU

Jangan makan IKAN bersama TELUR

Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD

Jangan makan SUSU bersama CUKA

Jangan makan BUAH bersama SUSU CONTOH :- KOKTEL


CARA MAKAN


  • JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
  • TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memang sulit tapi kalau tak percaya cubalah. Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek. Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti. Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Rasullah SAW pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-. Jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita.



Al-Quran juga mengajar kita menjaga kesihatan seperti membuat amalan antara lain:


  • Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
  • Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
  • Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.
  • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)


sama-sama lah kite mengamalkannya ;p


Thursday, May 28, 2009

perasmian Wisma MPKK


ni antara gambar mase ari perasmian opis aku pada 23 may 09 aritu..wat sebelah malam..nasib baik wat pas konsert akhir AF..kalau tak, tak dapat la nak tgk..huhu...Tuanku sampai dalam pukul 9.00mlm...balik lebih kurang pukul 11.30mlm..alhamdulillah majlis berjalan lancar..cuaca pun ok..tak ujan...



























random persiapan

gambar persiapan dan kerja2 belakang tabir sempena majlis perasmian opis aku...usha gambar ni dulu k..nnt br aku letak gambar majlis perasmian lak...











Wednesday, May 27, 2009

ludah

aku baru dapat email ni...saje nak kongsi ngan korang sume..sharing is caring :D

Para penyelidik Belanda telah mengidentifikasi satu zat di dalam air liur manusia yang mempercepat penyembuhan luka, demikian laporan mereka yang disiarkan Rabu di The Journal of Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB).

Pasukan penyelidik tersebut mendapati bahawa "histatin", protein kecil di dalam air ludah yang sebelumnya hanya dipercaya membunuh bakteri bertanggungjawab atas penyembuhan luka.

Penelitian itu mungkin menawarkan harapan kepada orang yang menderita luka kronik yang berhubungan dengan diabetes dan gangguan lain, serta luka traumatis dan luka terbakar. Selain itu, kerana zat tersebut dapat diproduksi secara massal, zat tersebut memiliki potensi untuk menjadi sama umumnya dengan krim antibiotik dan alkohol gosok.

"Kami berharap penemuan kami pada akhirnya bermanfaat buat orang yang menderita luka yang tak kunjung sembuh, seperti luka akibat diabetes, serta bagi perawatan luka mengakibatkan trauma seperti luka terbakar," kata Menno Oudhoff, penulis pertama laporan tersebut, seperti dikutip Xinhua.

"Kajian ini bukan hanya menjawab pertanyaan biologi mengenai mengapa haiwan menjilati luka mereka," kata Gerald Weissmann, Pemimpin Redaksi FASEB Journal.

"Itu juga menjelaskan mengapa luka di mulut, seperti luka setelah pencabutan gigi, sembuh jauh lebih cepat dibandingkan dengan luka pada kulit dan tulang. Itu juga mengarahkan kita untuk mulai memandang air liur sebagai satu sumber bagi ubat baru."

*jgn meludah merata-rata k..!

nyongkit


pukul 11 pg semlm kami berlima (gmbr aku tak yah le ye..) g nyongkit.hehe..dah la nyongkit ramai2 lak tuh...nyongkit ni maksudnye mengular/ponteng keje...ni bahase org perak..aku memula dulu pun tak tau gak..pas dah keje kt kuale kangsar ni baru le paham...mase memula dgr dulu berkerut dahi.haha..!

sbnrnye kami takde la g memane pun..saje je jenjln menghilangkn tension..hihi..kuar masuk kedai..ye la kt kuale ni mane le ade shopping complex..dah lame tak wat perangai kuar ramai2 cam ni...windu rasenye...ewahhh! kul 1 camtu g mamam..time lunch kan kene la mamam..aku tak join sbb dudu dah kol nak amik aku bwk g makan..dia pun redho jela yg bini dia ni kuat nyongkit...haha! jgn bocor rahsia kt bos tau..korang nnt kite nyongkit lg tau :D

Tuesday, May 26, 2009

Bee Attitude


Bee busy
Doing what You Love to do.

Bee true
To the Dreams God's given You.

Bee sure
To taste the Sweetness of each day

Bee silly
Giggle lots...take off and play.

Bee Bold
Enough to Trust Your Wings and Fly.

Bee-lieve
The Power of Prayer will get You by.

Bee Happy
Keep Your Outlook Bright and Sunny.

Bee Yourself...Bee- cause
You really are a Honey!!!!!!

Monday, May 25, 2009

award lagi




award from ieda sgt comel..TQ